Branding: College Essen

 
 
College Essen Branding Chloe
 
 
 

Co-creatie

Het College van Essen bevindt zich aan de landsgrens met Nederland en is omgeven door heel veel groen. Toen we gingen samenwerken bedachten we dat het een grote meerwaarde zou zijn om ook de leerlingen te betrekken in het ontwerpproces. De school lanceerde een oproep onder leerlingen en leerkrachten om een kernteam samen te stellen dat, samen met mij de nieuwe identiteit van het College zou ontwerpen.

 
 
 

Workshop

We gingen van start met een workshop waarbij we keken naar de huidige identiteit van het college en de gewenste identiteit van het College in de toekomst. Sociaal, traditioneel, en “in het groen” kwamen naar voor als belangrijke eigenschappen. Die wilden ze unaniem behouden. Wat wel mocht veranderen, was een iets dynamischere uitstraling. Met die waarden in het achterhoofd ging het kernteam aan de slag en maakten ze samen een collage over hun school.

 
 
 

Opsomming en Benchmark analyse

Ik verwerkte alle bevindingen tot een digitaal moodboard en koppelde dat terug. Ik startte met een kleine benchmark analyse. Voor elke waarde werd een visuele eigenschap gekozen. Traditioneel: een statige letter, “in het groen”: de kleur groen, Sociaal: organische vormen. De criteria zouden het in de toekomst makkelijker maken om objectief over het ontwerp te praten.

 
 
College Essen.jpg
 
 

Huisstijl

Ik maakte drie moodboards die voldeden aan de vooropgestelde verwachtingen. Het moodboard met het grootste contrast had de voorkeur. De troef van dit kleurenpallet is dat alle kleuren op elkaar gelezen kunnen worden. Je kan de vier kleuren eindeloos combineren zonder de leesbaarheid te verliezen.

Als letter koos ik voor Tenor Sans en Roboto. Tenor Sans heeft een statisch en toch dynamisch karakter. Roboto is zeer goed leesbaar, ook voor leerlingen met dyslexie. Beide letters zijn gratis te downloaden via Google fonts en kunnen daardoor makkelijk door het hele team gebruikt worden.

 
 
 
Visitekaartje College Essen.jpg
 
 
 

Logo

Met de algemene stijl bepaald gingen we op zoek naar het ultieme symbool van de school. Al snel werd er geopperd voor het opnemen van de kerktoren, sinds jaar en dag het symbool van de school. Er waren voor- en tegenstanders. Daarnaast was ook de groene omgeving een troef waarmee de school wil uitpakken. Het finale logo werd een stilering van een bos met bomen maar heeft ook architecturale trekken.

 
 
 
 
 
 
 

De volledige huisstijl werd gebruikt op hun nieuwe website. Die ontdek je binnenkort hier.

Benieuwd naar de voordelen van co-creatie? Ik schreef er een blogpost over op LinkedIn. Die vind je hier. Zend gerust een vriendschapsverzoek als je interesse of vragen hebt.

 
 
 

“Knap werk! Blij dat we hebben kunnen samenwerken. Bijzonder om te zien ook hoe je toch iedereen in dezelfde richting kan krijgen, fantastisch!”

Annelies - leerkracht L.O. College Essen

 
 
 
 

Vorig Project

Volgend Project